Viisaan pöllön blogi

Metsä levottoman mielen rauhoittajana

Share |

Torstai 10.5.2018 - Mindfulnessohjaaja Tarja Ranta


Rauhoittava metsämindfulness 

Meitä kokoontui 20 henkilön ryhmä Vauhtifarmin upealle kalliolle kokeilemaan metsän ja luonnon rauhoittavaa vaikutusta yhdistettynä mindfulnessharjoituksiin. Osalle mindfulness oli hyvinkin tuttua ja osa ei ollut siitä kuullutkaan. Kokemus tai kokemuksen puute ei tuntunut haittaavan osallistujia. Jokaisen kokemus oli ainutlaatuinen.

Mindfulness ja aistit

Teimme erilaisia läsnäoloharjoituksia kehomeditaatiosta aistiharjoituksiin. Hieman minua ohjaajana jännitti, kuinka ihmiset suhtautuvat varsinkin aistiharjoituksiin. Hyvinhän ne menivät. Erityisen vaikutuksen tekivät tuoksut, jotkaherättivät paljon muistoja ja tunteita. Monelle heräsi tuoksuista ihania lapsuusmuistoja ja joku kertoi yllättyneensä mullan tuoksun voimasta ja energiasta.

Hajuaisti jää arkielämässä aivan liian vähälle huomiolle vaikka sillä on huomaamattamme suuri vaikutus meihin. Kuinkahan paljon teemme intuitiivisesti päätöksiä hajuaistimme perusteella? Mielenkiintoinen ajatus.

Puun tarina

Metsa-mindfulness-VaravoimalaToinen vaikuttava harjoitus oli yhteys puun kanssa. Tiedän kyllä, että puun halailu kuulostaa hippijutuilta mutta sen vaikuttavuuden voi vain itse kokea. Jollekin puu kertoi selviytymistarinaa rosoineen ja arpineen. Joku toinen hämmästeli sitä, miten monimuotoinen mänty voikaan olla. Aivan kuin olisi nähnyt sen ensimmäistä kertaa.

Minäkin pääsin kokeilemaan yhteyttä puun kanssa. Vaikutus oli niin mahtava, että se tuntuu edelleenkin syvinä tunteina tätä kirjoittaessani. Päällimmäisen tunteena oli ja on syvä kiitollisuuden tunne. Olisin voinut jäädä siihen ikuisiksi ajoiksi. Nojatessani männyn runkoon ja kuunellessani luonnon ääniä, syntyi jotain uutta, jotain mitä ei voi vielä sanoittaa, joka on vasta pieni aavistus tulevasta.

Luonto parantajana

Tein myös muistojen matkan menneeseen, työuupumuksen aikaan. Putosin uupumuksen syövereihin 1.6.2006 eli juuri kesän alkaessa. Sairaslomalla ollessani vietin paljon aikaa Ani-koiran kanssa läheisellä kalliolla, josta oli näkymä kauas vihreille pelloille.

Vaikka uupumuksen tilassa ja lääkkeiden vaikutuksen alaisena tunteet olivat kadonneet, ympäröivä metsä ja luonto vetivät puoleensa. Oli päästävä kalliolle istuskelemaan päivittäin. Muistan edelleenkin avaran näkymän pelloille, tuulen suhinan puissa ja Anin touhuilut ympärilläni lempeänä ja lämpinämä muistona. Uskon, että niiden hoitava vaikutus nopeutti paranemistani huomattavasti.

Tilaa ajatuksille ja tunteille

Palatakseni metsämindfulnessin vaikutuksiin yhdessäolo luonnon keskellä, kaikki aistit avoimina, oli uskomattoman rentouttava, rauhoittava kokemus.  Oli mahtavaa seurata ihmisiä, kuinka he uppoutuivat luonnon tarkkailuun. Seuraavana yönä nukuin kuin tukki.

Metsä antoi tilaa ajatuksille ja tunteille ja toimi monelle inspiraation lähteenä. Mikä parasta, nämä tuntemukset jatkuivat seuraaviin päiviinkin.

Luonto pyytää pysähtymään

Luonto-tarina-Varavoimala

Minulla on ilo ja onni asua maalla omakotitalossa. Ympärillä on puita, joihin pysähtyäkuuntelemaan linnunlaulua ja pieni lampi, jossa tällä hetkellä on uskomattoman paljon elämää. Sammakoiden kosiomenot ovat parhaimmillaan ja sorsaemo tekee pesää lammen keskelle. Kurkipari töräyttelee kevään riemua lentäessään ylitsemme.

Kaikki tämä on läsnä, kun astun ovesta ulos. Kuitenkin nämä luontokokemukset on liian helppo kiireessä ohittaa. Huomata vain mielessä pyörivät tuhannet asiat, muistot ja suunnitelmat. Olla huomaamatta niiden vaikutusta kehooni, joka jännittyy milloin mistäkin kohdasta, kun ajatukset laukkaavat. Onneksi olen oppinut pysähtymään, edes silloin tällöin, ja huomaamaan luonnon ympärilläni.

Olen kiitollinen työuupumuksesta, joka ohjasi minut uudelle tielle. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tutustua mindfulnessiin. Olen kiitollinen sen antamasta läsnäolon kokemuksesta. Olen kiitollinen, että voin kokea luonnon omalla kotipihalla. Olen kiitollinen.

Avainsanat: metsä, luonto, mindfulness, aistit, tietoinen mieli, työuupumus, luonto parantaa, pysähtyminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini