Viisaan pöllön blogi

Lomastressi tietoisen mielen vaimentajana

Share |

Maanantai 23.7.2018 - Valmentaja ja työnohjaaja Tarja Ranta


Loma ja stressi

Näin lomakaudella on vähän hassua kirjoittaa stressistä. Luulen kuitenkin, että monella on kovakin stressi lomalle jäädessä ja lomaan laskeutumiseen menee aikaa. 

Lomaan laskeutuminen vaatii aikaa

Olin mieheni kanssa viikon lomalla Splitissä toukokuun lopulla. Totesimme molemmat, että meni viisi päivää ennen kuin voi sanoa rentoutuneensa. Rentoutumisen huomasi siitä, että toreilla ja kaupoissa myyjät alkoivat juttelemaan ihan eri tavalla kuin aiemmin. No, jäihän siinä kaksi päivää oikeaan rentoutumiseen. Hämmentävää on, ettei kumpikaan meistä oikein tunnistanut olevansa stressaantuneita ennen kuin stressitasot laskivat.

Stressi lähtee tekemällä?

Pitkäkestoista stressiä on vaikea havaita. Sitä kuvittelee tekevänsä, ajattelevansa ja suunnittelevansa ihan täysillä mutta ei kuitenkaan saa mitään aikaiseksi. Päivät tuntuvat valuvan käsistä ja deadlinet paukkuvat. Viisas pöllö eli tietoinen mieli on aika lailla hukassa. Keho voi tuntua vähän kummalliselta, rintaa puristaa tai vatsasta kouraisee. Mutta mitä siitä, tekemällä se lähtee. Tuttua? 

Oma mieli stessin vähenemisen esteenä

Mutta kun stressi ei lähde tekemällä vaan pysähtymällä, ottamalla aikaa itselle ja laittamalla asioita uuteen tärkeysjärjestykseen.  Oma kokemukseni on, että pahin este stressin vähentämisessä oma mieleni. Mieli on kummallinen kapine. Se ei anna meidän levätä vaan höpöttää koko ajan tekemättömistä töistä ja siitä, että täytyy olla tehokas. Kysymys kuuluukin, ovatko kaikki mielen tuotokset totta vai kauan sitten opittuja käyttäytymismalleja? 

Haasta omaa mieltä

Tuon mielen höpötyksen alle hukkuu paljon hyvää ja tarpeellista kuten luovuutta, uusia ideoita, keskustelutaitoa, kuuntelemista, palautumista ja latautumista. Välillä on hyvä pitää pieni keskustelutuokio itsensä kanssa ja haastaa omaa mieltä arvottamaan asioita uudelleen. Voi kertoa mielelle, että tärkeää on myös oleilu ja tekemättömyys.

Mistä tunnistat stressitasojen laskun?

Mistä sitten tunnistaa stressitasojen laskun? Torikauppiaat ovat tietysti hyvä mittari mutta mitä muita keinoja on? Minä huomaan kiinnittäväni entistä enemmän huomiota luontoon ja sen kauneuteen. Tuntuu, että katse kirkastuu ja kuulo terävöityy. Lisäksi huomaan kiinnittäväni eri tavalla huomiota rakkaisiin ihmisiin lähelläni. Tuntuu, että rakkauskin saa lisää tilaa.
Nautitaan siis lomasta ja kesästä ilman stressiä. Annetaa viisaalle pöllölle tilaa levitellä siipiään. Annetaan aikaa rakkaillemme ja itsellemme. Nautitaan.

Avainsanat: loma, stressi, tietoisuus, luonto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini