Viisaan pöllön blogi

Onni tulee eläen

Share |

Torstai 9.8.2018 - Valmentaja ja työnohjaaja Tarja Ranta


Tämän kertainen blogini syntyy Hyvinkään sairaalan kahviossa odotellessani pääsyä lääkärin vastaanotolle. Hieman jännittää, onko edessä isompi operaatio. Vielä enemmän jännittää, sanooko lääkäri minun laiminlyöneen omaa hyvinvointiani.

Kuolema tuo elämän äärelle

Odotellessani katselen ihmisiä ja tajuan, kuinka hauras on terveys ja koko elämä. Tästä saimme tuntumaa myös kesän mittaan saadessamme yllättäviä suru-uutisia kahden ihmisen kuolemasta ja yhden vakavasta sairaudesta. Paradoksaalista on, että nuo hetket pysäyttävät joka kerta elämän äärelle. Asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin ja huomaa, mikä onni on olla elossa ja suhteellisen terveenä.

Pienet onnen hetket

Tänä kesänä minulle merkittävimpiä asioita ovat olleet pienet onnen hetket ja niihin pysähtyminen. Istuessani yksin mökin saunan terassilla kuunnellen luonnon ja mökillä olijoiden ääniä, tunsin onnen läikähdyksen lämpimästä kesäillasta ilman hyttysiä. Samanlaisen onnen tunteen koin ollessani lähijärvellä vesijuoksemassa. Silkkiuikkupariskunta saatteli minua pitkän aikaa, ruohonleikkurin potpotus ja tuoreen ruohon tuoksu kantoivat järven yli. Sain olla yksin, välillä omissa ajatuksissani ja välillä vain ollen ja tuntien veden ihollani.

Tietoinen läsnäolo onnen tuojana

Näitä onnenhetkiä on ollut pitkin kesää ja ne ovat onnekseni jatkuneet töiden alettuakin. Palatessani mielessäni näihin hetkiin, huomasin, että kaikkia yhdistää pysähtyminen ja yksinolo. Olenko siis erakkoluonne? Ei, vaan yksinollessa on helpompi pysähtyä hetkeen ja huomioida omia tuntemuksiaan ja ajatuksiaan. Itse asiassa kyse on tietoisesta läsnäolosta parhaimmillaan.

Mindfulness oman mielen hiljentäjänä

Olen vihdoinkin saanut suurimman stressintuottajani, oman mieleni, hiljenemään ja hyväksymään tekemättömyyden hetket, ainakin silloin tällöin. Helppoa se ei ole ollut, koska minut on kasvatettu jatkuvaan tekemiseen, ei olemiseen. Onneksi olen saanut tutustua mindfulnessiin ja sen lempeään voimaan.

Tietoisen mielen vahvistuminen

Yksinolo rauhassa, ilman kummempaa tekemistä, on tänä päivänä harvinaista ja sitä kannattaa vaalia. Nämä hetket antavat viisaalle pöllölle tilaa levitellä siipiään ja tuoda tietoisuuteen onnen hetkiä, joita meillä useimmilla on joka päivä. Emme vain aina kiireessä huomaa niitä. Toivon teille kaikille mahdollisuutta tulla tietoisemmaksi päivittäisistä onnen hetkistänne.

Lääkärikäyntikin meni hienosti. Operaatio on odessä mutta voin unohtaa itseni syyllistämisen. Mutta se on kenties toisen blogin tarina.

Avainsanat: onni, onnellisuus, pysähtyminen, mindfulness, läsnäolo


Kommentit

9.8.2018 15:48  Pirjo

Hieno ajatus. Itsekin tänä kesänä onnistuin pysähtymään muutamaan hetkeen. Osa hetkistä oli oikeasti paikalleen pysähtymistä: riippumatossa, tuolilla... ja osa oli liikettä metsässä kävellessä. Kaikkiin niihin liittyi myös hetki olla yksin - olla itsensä kanssa. Itselläni on ollut vaara, että silloin tulee juuri liikaa ajatuksia päähän. Mutta kuten kirjoitit, olen itsekin opetellut tyhjentämään mieltäni näissä hetkissä. Se on kantanut hedelmää. Kiitos koskettavasta kirjoituksesta ja tsemppiä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini