Viisaan pöllön blogi

Oletko onnellinen?

Share |

Keskiviikko 3.7.2019 - Valmentaja ja työnohjaaja Tarja Ranta


Maailman onnellisin maa

Suomi on maailman onnellisin maa vuonna 2019, ainakin tutkimusten mukaan. Ei ihan uskoisi, kun seuraa uutisia tai sosiaalista mediaa. Molemmat ovat täynnä uupumusta, masennusta, toisten ja yhteiskunnan mollaamista ja ties mitä. 

Uutispimento ja sometauko

Onko tutkimus väärässä vai seuraanko vain vääriä kanaviä? Niinhän se on, että mihin huomio kiinnittyy, se kasvaa. Kun huomaan mielialani alkavan painua pakkasen puolelle, laitan itseni uutispimentoon ja lakkaan seuraamasta tiettyjä someryhmiä. Hetken päästä on helpompi keskittyä taas tähän hetkeen ja löytää omia onnen hetkiä.

Tunteet tarttuvat

Olen todennut, että maailma ei pelastu sillä, että seuraan liialla myötätunnolla lähiympäristön, Suomen ja maailman tapahtumia. Päinvastoin, silloin menetän myönteisen mielialani, joka vaikuttaa myös ympärilläni oleviin ihmisiin. Välittämäni tunnetila ja energia muuttuvat negatiiviseksi. Mieluummin teen pieniä hyviä tekoja ja ajattelen hyviä ajatuksia, olen onnellisempi ja välitän onnellisuutta myös ympäristööni.

Tuoko onnellisuuden tavoittelu onnellisuutta?

Mutta mistä onnellisuus kumpuaa? Viime aikoina on ollut paljon kirjoituksia siitä, että onnellisuuden tavoittelu kääntyy itseään vastaan. Filosofi Frank Martela toteaa, että onnellisena oleminen  on hyvä asia mutta onnellisuuden tavoittelu saattaakin tehdä onnettomaksi. Voimme asettaa itsellemme jonkin tavoitteen, jonka saavuttamisen jälkeen olemme onnellisia. Entä jos tavoite jää saavuttamatta? Olemmeko onnettomia? Mitä sitten, kun tavoite on saavutettu? Kuinka kauan pysymme onnellisina?

Tunteet ovat ohimeneviä

Minä uskon siihen, että elämässä täytyy olla sekä kaikenlaisia tunteita, onnellisuutta, iloa ja niiden vastapainoksi surua ja kiukkua. Onnellisuus syntyy siitä, että huomaa tunteiden olevan ohimeneviä. Mikään ei jää pysyväksi olotilaksi. Tunteet tasapainottavat toisiaan ja kaikkia niitä tarvitaan tässä elämässä.

Pienet onnen hetket

Onnellisuus syntyy siitä, että huomaa pienet onnen hetket. Yleensä meillä on niin kiire ja paljon asioita mielessämme, että onnen hetket lipuvat ohi huomaamatta. Päivä voi tuntua raskaalta ja alakuloiselta, jos ajatukset pyörivät arjen murheissa. Sen sijaan voit alkaa keräillä onnen hetkiä päivän mittaan. Se voi olla vastaantulijan hymy tai oman hymyn vaikutus vastaantulijaan, puolison käsivarren hipaisu tai lapsen iloinen puheen papatus. Onnen hetki voi olla myös lounaan tuoksu, kun olet nälkäinen.

Aamun avaus

Seuraavan kerran astuessasi aamulla ensimmäisen kerran ulos, vedä syvään henkeä ja pysähdy hetkeksi aistimaan ulkoilmaa. Tunne ilman viileys ihollasi, kuule ääniä ja katsele ympärillesi hetken aikaa. Poimi ympäristöstäsi sinua ilahduttavat asiat. Huomaat ehkä päivän alkavan hieman onnellisemmin. Onnellista kesän jatkoa!

Avainsanat: onni, onnellisuus, pysähtyminen, tunteet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini