Viisaan pöllön blogi

Peura ajovaloissa

Share |

Sunnuntai 11.8.2019 - Valmentaja ja työnohjaaja Tarja Ranta


Loman jälkeen

Lomien päättyessä on hyvä ottaa pieni aikalisä työntekoon. Miten voisin aloittaa syksyn työt ja kotiarjen rauhallisemmin? Olisiko hyvä pitää pieni palaveri töissä ja kotona aiheesta kiire?

Kiire-sana sähköistää mielen ja kehon

Kiire on kummallinen sana. Jo pelkkä kiire-sanan ajattelu sähköistää kehon ja mielen vaikkei mitään kummempaa olisikaan näköpiirissä. Loman jälkeinen levollinen olo on pian muisto vain. Töissä odottavat kymmenet tai jopa sadat sähköpostit ja kotona omat ja lasten harrastukset kotitöiden lisäksi. KIIRE!

Itse aiheutettu kiire

Kuinka paljon kiireestä on itse aiheutettua? Kuulen jo syvän huokauksen, enhän minä mutta ne muut… Usein kuitenkin käytämme aikaa toissijaisiin tekemisiin. Varsinkin mukavat, pienemmät hommat tulee tehtyä ennen kuin osaamme aloittaa suurta, aikaa vaativaa työtä. Tai keskeytämme suuremman työn tekemisen jonkin pienen, toissijaisen asian vuoksi. Tämä johtuu siitä, että aivot tuottavat mielihyvähormonia, kun saamme jotain valmiiksi ja mahdollsesti hyvää palautetta tehdystä työstä.

Deadlinet kiireen aiheuttajana

Kiireen takana on monenlaisia asioita. Deadlinet aiheuttavat toki kiirettä mutta toimivat samalla erinomaisina boostereina aikaansaamiselle ja aikatauluttamiselle. Voi siis puhua positiivisesta kiireestä.

Keskeytykset

Keskeytykset lisäävät kiirettä. Aivot tarvitsevat siirtymäajan vaihdettaessa keskittymistä työstä toiseen. Lisäksi virheet lisääntyvät helposti ja niiden korjaaminen vie aikaa. Kiire lisääntyy edelleen. Avainkysymys onkin, kuinka paljon keskeytyksistä aiheutamme itse? On tutkittu, että tietotyöläinen vilkaisee sähköpostiaan noin 50-100 kertaa ja puhelintaan 150 kertaa päivässä. Tässä vaiheessa on pakko tunnustaa, että huomaan saman itsekin. Tehdessäni keskittymistä vaativaa työtä huomaan kesken kaiken oikean käteni elävän omaa elämäänsä, suuntana puhelin tai sähköposti. Onko jotain mielenkiintoista tapahtunut sillä välin? Pelottavaa.

Tarpeet kiireen takana

Kun edetään kiireen syvempään olemukseen, mukaan tulevat tarpeet. Mitä tarpeita saattaa kiireen takaa paljastua? Itsessäni tunnistan ainakin hyväksytyksi tulemisen tarpeen. Olen yhteiskuntakelpoinen ja hyödyllinen, kun minulla on kiire. Haen ehkä arvostusta sillä, että minulla on kiire.

Kiire tekosyynä

Kiirettä voi myös käyttää tekosyynä olla tekemättä sellaista, mitä en halua tehdä. Helppoa, sanon vain, että nyt en ehdi, on kiire.

Stressiä kiireen hokemisesta

Mitä kiireen hokeminen sitten aiheuttaa? Kerromme aivoillemme, että meillä on kiire. Aivot reagoivat ja alkavat viestittää stressistä, jolloin keho reagoi kiireeseen. Kierre on valmis. Olemme saattaneet itsemme stressaantuneeksi omalla toiminnallamme.

Tehtävä työyhteisölle, tiimille tai perheelle

Ehdotan lääkkeeksi kokeilua. Sopikaa yhteisesti työyhteisön, tiimin tai perheen kesken, että kiire-sana poistetaan sanavarastosta viikon ajaksi. Jos joku lipeää kaidalta tieltä, keksikää joku rangaistus. Samaa voi kokeilla kotona. Viikon jälkeen pitäkää yhteinen palaveri ja kerätkää kokemuksia. Mitä muuttui?

Kiireetöntä elokuuta kaikille!

Avainsanat: kiire, lomaltapaluu, stressi, hidastaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini